Alueen historiaa

Niemisen kylähautausmaa ja siunauskappeli

Niemisen hautausmaa 01

Niemisen kylähautausmaa perustettiin 1960-luvun alussa Niemisen tiehaaran kohdalle hongikkokankaalle. Hautausmaa on noin hehtaarin laajuinen ja sen valmistelu tarkoitukseensa tapahtui pääasiassa talkootöillä. Alue ympäröitiin aidalla, kartoitettiin ja sinne tehtiin käytäviä. Kompakan kalmisto, kuten sitä alkuaikoina kutsuttiin, vihittiin käyttöönsä syksyllä 1961. Ensimmäinen hautaus toimitettiin siellä jouluaattona 24.12.1961.

Niemisen hautausmaa 02Kalmiston vihkiminen

Poimintoja lehtiartikkelista:

"Noin viiteensataan nouseva seurakuntalaisten joukko Rääkkylän Kompakan, Sintsin, Niemisen ja Kokonsalon kylistä kokoontui eilen Kompakan uudelle hautausmaalle ollakseen läsnä tämän Rääkkylän seurakunnan neljännen kalmiston vihkiäistilaisuudessa. Hautausmaan vihki käyttöönsä teol.tri Olavi Tarvainen kirkkoherra Ville Muilun ja pastori Risto Ruskomaan avustamana.

-Teillä tänne kokoontuneilla on tänään hiljainen juhlapäivä, kun nyt erotamme käyttöönsä uuden hautausmaan, Jumalan puiston, tri Tarvainen lausui vihkiäispuheessaan.

Hautausmaalta siirryttiin Kompakan kansakoululle, missä seurakunnan tarjoamien kahvien jälkeen alkoi päiväjuhla.
Yhteisesti lauletun virren jälkeen kirkkoherra Ville Muilu selosti juuri vihityn hautausmaan käyttösuunnitelmaa sekä seurakunnan hautausmaaohjesääntöä. Lapset esittivät ohjelmaa ja kirkkokuoro lauloi kanttori Aarne Heiskasen johtamana.” 


Niemisen hautausmaa 03

Matkalla kohti viimeistä leposijaa.

Niemisen hautausmaa 03

Ensimmäisinä vuosina vainajat siunattiin haudan lepoon taivasalla.

Siunauskappeli

Siunauskappeli valmistui neljä vuotta myöhemmin. Vihkiäisiä vietettiin 20.6.1965.

Poimintoja lehtiartikkelista:

”Alkusuven kukin koristeltu pieni siunauskappeli oli enemmän kuin ääriään myöten täynnä harrasta kirkkokansaa, sillä osalle kuulijoista oli ulos järjestetty penkit ja kaiutinlaitteet. Ennen kappelin juhlallista vihkimistä pidettiin lahjojen luovutustilaisuus. Sintsin lähetysompeluseura antoi maton, Niemisen martat luovuttivat maljakon ja hopeiset kynttiläjalat. Kauniisti koristeltu kolehtihaavi saatiin Niemisen diakoniatoimikunnalta. Kauppias ja rouva Leppänen lahjoittivat kappeliin Raamatun.

 Niemisen hautausmaa 05Niemisen hautausmaa 06Niemisen hautausmaa 07

Seurakunnan puolesta Rääkkylän kirkkoherra Matti Hakulinen ja Rääkkylän kirkkohallintokunnan puheenjohtaja maanviljelijä Eljas Hirvonen ottivat arvokkaat lahjat vastaan. Kirkkoherra Hakulinen kiitti lahjoittajia yhteisesti ja sanoi, että on ollut ilo työskennellä tämän kappelin hyväksi, koska seurakuntalaiset ovat hyvin alttiisti osallistuneet kappelihankkeeseen ja ovat olleet joukolla mukana kappelissa jo pidetyissä jumalanpalveluksissa.

Varsinaisen vihkiäistilaisuuden aloitti Rääkkylän kirkkokuoro kanttori Pauli Pennasen johdolla (...) Vihkitoimituksen suorittivat kirkkoherra Matti Hakulinen, teol.tri Olavi Tarvainen ja pastori Heikki Miettinen (...)

Niemisen hautausmaa 08

Harrastunnelmaisesta siunauskappelista siirryttiin Kompakan kansakoululle, missä seurakuntalaisille tarjottiin kirkkokahvit. Rääkkylän kirkkokuoro esiintyi ja maanviljelijä Kalle Lehvonen sekä emäntä Aino Pippuri puhuivat tilaisuudessa.”

Kiitävi aika, vierähtävät vuodet...

Niemisen kylähautausmaa ja kappeli ovat palvelleet kyläläisiä jo yli puolen vuosisadan ajan. Hautausmaa ja kappeli ovat seudun asukkaille tärkeitä kohtaamispaikkoja mm. kirkkovuoden juhlapyhinä, sukutapaamisten yhteydessä ja myös silloin, kun yksityisenä henkilönä haluaa käydä muistelemassa edesmenneitä läheisiään. 

Niemisen hautausmaa 09Niemisen hautausmaa 10Niemisen hautausmaa 11

Siunaamisten lisäksi kappeli tarjoaa kauniin tilan myös jumalanpalveluksia, vihkimisiä, kastamisia, hartaushetkiä ja konsertteja varten. Allaolevissa kuvissa virolaisia kuorovieraita konsertoimassa kappelilla kesällä 2014 ja kyläyhdistyksen joulujuhlan tunnelmaa saman vuoden joulukuussa. 

Niemisen hautausmaa 15Niemisen hautausmaa 14

Vuosikymmenten kuluessa mäntykankaalle perustetun hautausmaan yleisilme pääsi hiljalleen rapistumaan. 2010-luvulla seurakunta ja kyläyhdistys aloittivat yhdessä työn hautausmaan kaunistamiseksi. Toukokuussa 2011 pidettiin hautausmaalla kyläyhdistyksen ja seurakunnan yhteinen katselmus, jossa sovittiin toimenpiteistä alueen yleisilmeen kohentamiseksi. Kesällä 2011 kyläyhdistys sai luvan raivata kappelin takana olevan metsikön, ja vuonna 2015 seurakunta teetti hautausmaalla harvennushakkuun. Alueen ympärille istutetut kuusiaidat ja julkisivun pensasaidat leikattiin, hautausmaan rautaportti kunnostettiin, muistelupaikan risti uusittiin, huoltoalue järjestettiin jne. 

Niemisen hautausmaa 12Niemisen hautausmaa 13

Kyläläiset olivat mukana hautausmaan perustamistöissä ja ovat vuosikymmenten kuluessa olleet halukkaita talkootöihin tämän erityisalueen  pitämiseksi kunnossa. Yhteistyössä Rääkkylän kappeliseurakunnan kanssa, paikallisia kädentaitoja ja näkemisen taitoja hyödyntäen haluamme huolehtia kylähautausmaastamme niin, että se tulevaisuudessakin kauniina ja rauhallisena miljöönä tarjoaa kävijälle mahdollisuuden pysähtymiseen ja hiljentymiseen.

Niemisen hautausmaa 17Niemisen hautausmaa 16


Mustavalkoiset kuvat: Autoilija Aarne Soininen
Muut kuvat: Niemisen ja Sintsin Seudun Kyläyhdistys