2011

Tapahtumat 2011

Koko kylän joulujuhla

Kyläyhdistyksen järjestämää koko kylän joulujuhlaa vietettiin Niemisen Urheilutalolla  lauantaina 10.12.2011. Alkajaisiksi nautittiin tervetuliaisglögit. Glögitarjoilun jälkeen oli ohjelman vuoro. Tervetulopuheiden jälkeen tanssiseura Jokipadan edustajat tarjosivat vauhdikkaan paritanssiesityksen. Ohjelmassa oli myös runonlausuntaa, lauluduettoja sekä lasten esityksiä. Ohjelman lomassa kaikuivat yhdessä lauletut joululaulut. Juhlan päävieras joulupukki saapui odotetusti lahjapussit mukanaan. Ohjelmaosuuden jälkeen nautittiin yhdessä perinteinen jouluateria sekä yhdistyksen tarjoamat torttukahvit.

Kiitos ohjelmansuorittajille, mainioille pitoemännille ja kaikille juhlajärjestelyihin osallistuneille. Kiitos myös yleisölle. Toivottavasti kaikilla oli mukavaa!

joulujuhla11-1-esikatselu joulujuhla11-1-esikatselu joulujuhla11-1-esikatselu joulujuhla11-1-esikatselu joulujuhla11-1-esikatselu joulujuhla11-1-esikatselu joulujuhla11-1-esikatselu joulujuhla11-1-esikatselu

Marttailua

Lämpimät kiitokset Rääkkylän Sintsin Marttayhdistys ry:lle mielenkiintoisesta tapahtumasta Niemisen Urheilutalolla 29.10.2011. Kiitokset myös makoisista pullakahveista!

marttailua-esikatselu

Onkamojärvien kunnostusten informaatiotilaisuus

onkamoinfo2-1-esikatselu
Kansanedustaja Eero Reijonen

Niemisen ja Sintsin Seudun Kyläyhdistys ry:n ja Pohjois-Karjalan Metsäkeskuksen yhteinen tiilaisuus järjestettiin lauantaina 15.10.2011 klo 13-15  Niemisen Urheilutalolla. Tilaisuuden aluksi kyläyhdistys tarjosi paikalle saapuneille pullakahvit. Läsnäolijoille kerrottiin toimenpiteistä, joita Onkamojärvien veden laadun parantamiseksi on tähän mennessä tehty ja mitä suunnitelmia on vireillä. Asioiden esittelijöinä ja keskustelijoina olivat kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan maatalousjaoston puheenjohtaja Eero Reijonen eduskunnasta, ympäristönhoitoyksikön päällikkö Janne Kärkkäinen ELY:stä, metsäneuvoja Janne Raassina Pohjois-Karjalan Metsäkeskuksesta sekä hankekoordinaattori Tuovi Vaaranta Niemisen ja Sintsin Seudun Kyläyhdistys ry:stä.

onkamoinfo2-2-esikatselu
Paikalle oli saapunut lähes viisikymmentä kiinnostunutta kuulijaa.
onkamoinfo2-3-esikatselu
Yhteistyöllä päästään eteenpäin.
Kuvassa vasemmalta Tuovi Vaaranta, Janne Raassina ja Janne Kärkkäinen.

Informaatio- ja keskustelutilaisuuden jälkeen osallistujilla oli mahdollisuus lähteä linja-autolla Onkamojärvien lähitienoille katsomaan kosteikkoja ja laskeutusaltaita sekä lahtea, josta on niitetty ruovikoita.

eu-rahasto-logoleader-logosuom_elink-kalatalous-logo

Lue lisää...

Juhannustulilla

Jo perinteeksi muodostunutta koko perheen juhannusjuhlaa vietettiin Kylmäpohjan rannassa juhannusaattona 24.6.2011. Juhla alkoi klo 19.00. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Heidi Vinni toivotti vieraat tervetulleiksi ja esitteli samalla illan esiintyjät. Tanssiaskelia siivittämässä oli tänä juhannuksena kaksi paikallista kokoonpanoa: P&P&P eli Päivi Kölhi-Hirvonen, Pertti Häkkinen ja Pekka Sallinen sekä Jukka Laakkonen ja L.R. Phoenix. Kokko sytytettiin klo 21.00, minkä jälkeen juhla jatkui vielä parin tunnin ajan.

Paikalliset asukkaat, kesämökkiläiset ja satunnaiset matkailijatkin viihtyivät kauniissa kesäillassa nauttien musiikista, tanssimisesta, seurustelusta ja puffetin maukkaista tarjoiluista.

Tämänkertaisessa juhannusjuhlassa oli läsnä noin sataviisikymmentä henkilöä.

juhannus-11-tuovi-esikatselu juhannus-11-tervetuloa-esikatselu juhannus-11-ostoksilla-esikatselu juhannus-11-lettuja-esikatselu juhannus-11-kuulijat-esikatselu juhannus-11-orkesteri-esikatselu juhannus-11-tytot-esikatselu juhannus-11-vieraita-esikatselu

Siivoustalkoot Kylmäpohjan rannassa

Kyläyhdistys järjesti siivoustalkoot Kylmäpohjan rannassa lauantaina 18.6.2011 klo 12.00 alkaen. Grillikatos, tanssilava ja muut tilat sekä lähiympäristö siistittiin juhlakuntoon. Juhannusviikon alkupuolella pystytettiin vielä komea kokko odottamaan aattoiltaa. Työrupeaman jälkeen yhdistys tarjosi noin kymmenhenkiselle talkooseurueelle kevyen kenttälounaan kahveineen.

Lämmin kiitos kaikille juhannusjuhlan valmisteluun osallistuneille!

Metsänraivaustalkoot kylähautausmaalla

Seurakunnan ja kyläyhdistyksen yhteiset metsänraivaustalkoot pidettiin Niemisen hautausmaalla torstaina 9.6.2011. Yli kymmenen hengen ”iskuryhmä” saapui raivaus- ja moottorisahoineen sekä kassaroineen hautausmaalle klo 13.00.

Työt aloitettiin heti seurakuntamestari Sakari Vesasen ja kirkkovaltuutettu Osmo Mölsän johdolla. Parin tunnin kuluttua hautausmaan kappelin takainen kaunis metsä oli raivattu. Kolmenkymmenen asteen helle ei päässyt liiemmin haittaamaan raivaustöitä, sillä kyläyhdistyksen huolinta pelasti talkoolaiset nääntymästä janoon. Talkoot jatkuivat juhannusviikolla, jolloin kuusi traktorikuormallista raivausjätettä siirrettiin pois hautausmaa-alueelta.

Suuret kiitokset työnjohtajille, traktorinkuljettajalle ja kaikille talkoissa hikoilleille!

hautausmaatalkoot1-esikatselu hautausmaatalkoot3-esikatselu hautausmaatalkoot2-esikatselu hautausmaatalkoot4-esikatselu

Maakunnallinen ympäristöpalkinto Tuovi Vaarannalle

ymparistopalkinto-2011-esikatselu

Ylijohtaja Ari Niiranen luovuttaa kunniakirjan Tuoville.

onneatuovi-esikatselu

Kyläyhdistyksen edustajat Heidi Vinni ja Minna Tikka onnittelukäynnillä.

Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on jakanut vuoden 2011 maakunnalliset ympäristöpalkinnot. Palkinnot jaetaan vuosittain Pohjois-Karjalan luonnon ja ympäristön hyväksi toimineelle henkilölle, yhteisölle ja yritykselle tunnustuksena vuoden aikana toteutetusta ympäristönsuojelutyöstä tai omaehtoisesta, pitkäjänteisestä ja esimerkillisestä työstä ympäristöasioiden edistämiseksi.

rityssarjassa palkittiin tänä vuonna kiteeläinen BioKymppi Oy ja yhteisösarjan palkinnon sai Juutilankankaan vesihuolto-osuuskunta Nurmeksesta. Henkilösarjassa palkinto myönnettiin yhdistyksemme hankekoordinaattori Tuovi Vaarannalle.

Henkilökohtaisen palkinnon myöntämisperusteissa mainitaan, että Tuovi Vaaranta on vetänyt Onkamojärvien ympärille rakennettua hankekokonaisuutta ansiokkaasti. Erityisesti hän on onnistunut kokoamaan monet eri toimijat niin paikallisesti kuin maakunnallisestikin työskentelemään yhteisen päämäärän hyväksi. Hankkeissa on toteutettu useita konkreettisia toimia vesistön tilan parantamiseksi. Lisäksi hän on  onnistunut hankkimaan erillistä kansallista rahoitusta hankkeille mm. kuluvan vuoden valtion talousarvioon.

Onkamojärvien hankkeet ovat herättäneet mielenkiintoa myös maakunnan ulkopuolella. Tuovi Vaarantaa onkin usein pyydetty eri tilaisuuksiin kertomaan asiasta kiinnostuneille järvien kunnostuksen toimintamallista.

Palkinnot kunniakirjoineen jaettiin Joensuussa 3.6.2011. Onnea, Tuovi!

Kyläyhdistyksen ja seurakunnan edustajat koolla Niemisen hautausmaalla

Kyläyhdistyksen ja Rääkkylän seurakunnan yhteinen hautausmaakatselmus pidettiin seurakunnan koollekutsumana Niemisen hautausmaalla 26.5.2011 klo 14.00 alkaen. Katselmuksen puheenjohtajana toimi kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Eija Mutanen Sintsistä.

Yhdistykseläisten ja seurakunnan luottamushenkilöiden taholta esille tulleet parannusehdotukset, toiveet ja ideat kirjattiin muistiin kirkkoneuvoston ja -valtuuston Niemisen hautausmaata koskevia päätöksiä varten.

Katselmus päättyi kyläyhdistyksen järjestämään kahvitarjoiluun.

Vuoniemen mökkitalkoot

mokkitalkoot-kevat-2-esikatselumokkitalkoot-kevat-1-esikatseluPerinteiset Vuoniemen mökin siivoustalkoot pidettiin tiistaina 10.5.11. Aurinkoinen ja lämmin sää suosi talkooväkeä. Sisätilat tuuletettiin ja puhdistettiin ja nurmikot haravoitiin. Puutalkoolaiset saivat aikaan mahtavat määrät sauna- ja takkapuita. Taukojakin ehdittiin pitää, ja niiden aikana nautittiin mökin kuistilla maittavista tarjoiluista ja yhdessäolosta.

Kiitos kaikille talkoisiin osallistuneille!

Talkoot Murtoniemen laavulla

Lauantaina aamupäivällä 16. huhtikuuta kokoontuivat kyläyhdistyksen ihmiset Murtoniemen laavulle. Yhteisvoimin pilkottiin ja pinottiin puita sekä siistittiin laavun ympäristöä. Töitten lomassa ehdittiin myös nauttia keväisestä säästä ja tarjoiluista. Kiitokset talkoolaisille!

Laiffia rantautui Niemiseen

laiffialandella1-esikatseluNiemisen ja Sintsin seudun yhteinen kyläilta pidettiin Niemisen Urheilutalolla torstaina 14. huhtikuuta. Laiffia landella-hankkeen puitteissa järjestetty ilta kokosi kourallisen kyläaktiiveja pohtimaan ja ideoimaan kyliemme tulevaisuutta. Oli ilo  huomata, että paikalla oli edustajia myös Rääkkylän kunnasta.

laiffialandella2-esikatseluKunnanjohtaja Yrjö Eronen kertoi laajakaistahankkeen etenemisestä Niemisen ja Sintsin alueella. Monta ongelmaa on vielä ratkaistavana ennen kuin kylät saavat valokaapelinsa, mutta Eronen väläytteli laajakaistan mahdollisuutta esimerkiksi osuuskunnan kautta.

laiffialandella3-esikatseluIllan aikana pidetyt ryhmätyöt poikivat ajatuksia mm. alueen luontomatkailun mahdollisuuksista, kotisairaanhoito- tai vastaavan palvelun kehittämisestä sekä erilaisten tapahtumien yhteisestä koordinoinnista. Lopuksi maaseutusihteeri Raita Joutsensaari kertoi kylätoiminta-avustusten myöntämisperiaatteista.

Illan vetivät kyläkumppani Marjaana Aarnio ja koulutussuunnittelija Suvi Kaljunen Maaseudun Sivistysliitosta. Kyläkierroksen järjestivät Rääkkylän kunta ja kylät, Keski-Karjalan Kyläkumppani, Maaseudun Sivistysliitto ja Pohjois-Karjalan Kylät ry.

Rääkkylän lintuvedet

RÄÄKKYLÄN SUOJELTUJEN LINTUVESIEN HOITO- JA KÄYTTÖSUUNNITTELU KÄYNNISTYI TORSTAINA 31.3. PIDETYLLÄ TILAISUUDELLA NIEMISEN URHEILUTALOLLA

Tilaisuuden vetäjänä toimi Mika Pirinen ELY-keskuksesta.

Hankkeeseen kuuluu kolme valtakunnallisestikin arvokasta aluetta: Kiesjärvi, Jouhtenuslampi ja Joki-Hautalampi. (kts. kartta)

Näistä alueista kaikki kolme kuuluvat FINIBA- alueeseen, joka tarkoittaa Suomen tärkeitä lintualueita.

Jouhtenuslampi ja Joki-Hautalampi kuuluvat lisäksi nk. RAMSAR-alueisiin, joihin Suomessa kuuluu vain 49 ja koko maapallolla 1328 aluetta. RAMSAR- sopimus on 138 valtion välinen sopimus, joka velvoittaa niitä edistämään kansainvälisesti merkittävien kosteikkojen sekä vesilintujen suojelua perustamalla luonnonsuojelualueita vesiperäisille maille. Kosteikot ovat maailman uhanalaisimpia elinympäristöjä.

Hoito- ja käyttösuunnittelun tavoitteita:
  • turvata luontoarvojen säilyminen
  • sovittaa yhteen eri käyttömuodot
  • olla sopusoinnussa suojelutavoitteiden kanssa
  • parantaa veden laatua
  • edistää virkistyskäyttöä
  Yleisiä toimenpiteitä ovat esimerkiksi:
  • virkistyspalvelurakenteiden kehittäminen
  • valuma-alueiden kunnostaminen
  • vesistökunnostukset
  • pienpetopyynti
  • rantaniittyjen kunnostus

Projektiryhmää johtaa ELY-keskus ja siihen kuuluu edustajia paikallisista intressiryhmistä. Kyläyhdistyksemme edustajana ryhmässä on Martti Kettunen.

Vedet puhtaaksi - vuoden paras hanke

vedetpuhtaaksi-esikatseluMaaseudun kehittämisyhtiö Keski-Karjalan Jetina ry on joulukuussa pidetyssä kokouksessaan valinnut  Vuoden 2010 parhaaksi hankkeeksi Niemisen ja Sintsin Seudun Kyläyhdistys ry:n Vedet puhtaaksi-hankkeen esimerkkinä hyvästä, innostavasta ja oma-aloitteellisuuteen kannustavasta toiminnasta.

Jetina ry:n toiminnanjohtaja Ilpo Jorasmaa ja hallituksen puheenjohtaja Reino Löppönen luovuttivat kunniakirjan hankekoordinaattori Tuovi Vaarannalle ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Heidi Vinnille Kiteellä 24. päivänä maaliskuuta 2011.

Kevätkokous

Kyläyhdistyksen yleinen kevätkokous pidettiin 21. maaliskuuta Niemisen Urheilutalolla. Kokouksessa käsiteltiin vuoden 2010 tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto.

Talvitapahtuma Murtoniemen laavulla

Sintsissä sijaitsevalla Murtoniemen laavulla nautittiin keväisestä säästä 20. maaliskuuta. Kyläläisiä ja mökkiläisiä saapui paikalle mm. hiihtämällä, moottorikelkalla, potkurilla ja kävellen. Murtoniemen rannasta lähti hiihtolenkki Onkamolle, missä oli hyvä kokeilla myös lumikenkäilyä. Muutama pilkkijäkin saapui paikalle, mutta tällä kertaa saalis jäi laihanlaiseksi. Laavulla kahviteltiin, paistettiin makkaraa ja rupateltiin. Tapahtuma keräsi ulkoilijoita kaiken kaikkiaan reilut kolmisenkymmentä.

Kyläyhdistys rakensi Murtoniemen laavun talkootyönä kaikkien ulkonaliikkujien käytettäväksi noin kymmenen vuotta sitten.

talvitapahtuma1-esikatselu talvitapahtuma2-esikatselu talvitapahtuma3-esikatselu talvitapahtuma4-esikatselu

Niemisen bingo täytti 40-vuotta

Niemisen Urheilijoiden vetämä bingo juhli 40-vuotista taipalettaan Niemisessä juhlabingon merkeissä 27. helmikuuta. Kyläyhdistys onnitteli Urheiluseuraa ansiokkaasta työstä kylällä ja hyvästä yhteistyöstä. Niemisen urheilutalo on kyläläisille ja muille toimijoille merkittävä kokoontumispaikka.

Lue lisää...

Informaatiotilaisuus Onkamojärvien veden laadun parantamisesta

Informaatiotilaisuus Onkamojärvien veden laadun parantamisesta järjestettiin sunnuntaina 20.2.2011 klo 13-15 Niemisen Urheilutalolla. Tilaisuus alkoi Sintsin Marttojen järjestämällä kahvitarjoilulla. Kyläyhdistyksen hankekoordinaattori Tuovi  Vaaranta toivotti sekä esitelmöitsijät että kuulijat tervetulleiksi.

Kansanedustaja Eero Reijonen kertoi ympäristöhankkeiden rahoituksesta ja Janne Raassina Metsäkeskuksesta selosti Onkamon järvien metsäisen valuma-alueen kunnostustöistä erityisesti vuonna 2010. Tilaisuuden kolmas esiintyjä oli Tuovi Vaaranta, joka kertoi Niemisen ja Sintsin Kyläyhdistys ry:n tämänhetkisistä ja tulevista hankkeista.

Informaatiotilaisuuteen osallistui lähes viisikymmentä kyläläistä ja mökkiläistä. He ottivat osaa keskusteluun esittämällä mielipiteitään ja kysymyksiä kuulemastaan.

onkamojarvet-info1-esikatselu onkamojarvet-info2-esikatselu onkamojarvet-info3-esikatselu onkamojarvet-info4-esikatselu