2012

Tapahtumat 2012

Syyskokous ja puurojuhla

joulupuuro1-esikatseluKyläyhdistyksen sääntömääräinen syyskokous pidettiin Niemisen Urheilutalolla lauantaina 1.12.2012 klo 13.00. Kokouksesa hyväksyttiin yhdistyksen toimintasuunnitelma sekä tulo-ja menoarvio vuodelle 2013. Kokous valitsi yhdistykselle myös puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja viisi halltuksen jäsentä sekä kullekin heistä henkilökohtaiset varajäsenet vuodeksi 2013. 

Syyskokouksen jälkeen klo 14.00 väki kokoontui yhdistyksen tarjoaman joulupuuron, torttu- ja piparikahvien sekä glögin äärelle. Tilaisuuden aluksi laulettiin yhdessä jouluisia lauluja ja nautittiin musiikkiesityksistä. Yhdistyksen puheenjohtaja kertoi kuluneesta toimintavuodesta ja kaksi vuoden 2012 aikana syntynyttä uutta kyläläistä saivat tervetulotoivotukseksi Muumi- puurolusikan.

Kiitos kaikille syyskokoukseen ja puurojuhlaan osallistuneille. Hyvää adventin aikaa, hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

 

joulupuuro2-esikatselu joulupuuro2-esikatselu joulupuuro2-esikatselu

Vuoniemen mökin vuokrauskausi päättyy

veneennosto-esikatseluVuoniemen mökin kesäkausi on päättymässä. Kyläyhdistyksen hallitus kokoontui mökille lauantaina 12.10.2012. Tehtiin yhdessä viimeisiä huoltotöitä, käytiin läpi kesän aikana ilmenneitä asioita ja suunniteltiin jo tulevaa kesää. Huoltotöiden lomassa nautittiin makoisat karjalanpiirakka- ja kakkukahvit.

Tuhannet kiitokset Vuoniemen mökin emännälle, isännälle ja kaikille mökkitalkoolaisille! Hyvillä mielin jäämme odottamaan uutta kesää ja lomalaisia.

Kesästä 2013 lähtien mökkiä vuokrataan 15.4. - 31.10. välisenä aikana.

Juhannusjuhla Kylmäpohjassa

juhannusjuhlat-1-esikatselu juhannusjuhlat-2-esikatselu juhannusjuhlat-3-esikatselu

Kyläyhdistyksen perinteistä juhannusjuhlaa vietettiin Kylmäpohjan rannassa perjantaina 22.6.12. Juhlatalkooväki aloitti urakkansa hyvissä ajoin niin, että kaikki oli valmista kello 19.00. Väki saapui paikalle kävellen, polkupyörillä, autoilla, veneillä -  joidenkin seurueiden matkanteossa oli mukana hieman historian havinaakin...

Monipuolisesta, mahtavasta musiikista vastasivat paikalliset kokoonpanot täydennettynä kesäsoittajilla. Puhvetin antimet maistuivat juhlaväelle, ja illan viiletessä hiljennyttiin ihailemaan komeaa kokkotulta.

Kiitos kaikille juhlaan osallistuneille, esiintyjille ja talkooväelle. Hyvää kesänjatkoa kaikille!!

juhannusjuhlat-14-esikatselu juhannusjuhlat-6-esikatselu juhannusjuhlat-7-esikatselu juhannusjuhlat-8-esikatselu juhannusjuhlat-9-esikatselu juhannusjuhlat-10-esikatselu juhannusjuhlat-12-esikatselu juhannusjuhlat-13-esikatselu juhannusjuhlat-5-esikatselu juhannusjuhlat-4-esikatselu juhannusjuhlat-11-esikatselu juhannusjuhlat-15-esikatselu juhannusjuhlat-16-esikatselu

Juhannustalkoot Kylmäpohjassa

Maanantaina 18.6.2012 kokoontuivat kyläläiset valmistelemaan perinteistä juhannusjuhlaa Kylmäpohjan rantaan. Sää oli epävakainen, mutta kuin ihmeen kaupalla säästyttiin kastumiselta. Haravat ja harjat heiluivat ja luutut liehuivat, kun yli kymmenpäinen talkoojoukko pisti paikkoja kuntoon. Urakan jälkeen maistuivat kyläyhdistyksen tarjoamat makkarat, mehut  ja pullakahvit.

Tuhannet kiitokset ahkerille talkoolaisille!

Talkoot jatkuivat juhannusaattoaamuna kokon kokoamisella...

juhannustalkoot1-esikatselu juhannustalkoot2-esikatselu juhannustalkoot4-esikatselu juhannustalkoot3-esikatselu

Vuoniemen mökki valmistautui kesään

mokkitalkoot-1-esikatseluVuoniemen mökkikesä alkoi lauantaina 12.5.12 perinteisillä talkoilla. Piha haravoitiin, polttopuita kannettiin sisään ja pinottiin pressujenn alta liiteriin, vesijohdot, aurinkokennojen akut ja keittiövarusteet huollettiin. Ehdittiinpä vielä puunata sauna ja tupakin odottamaan ensimmäisiä vuokralaisia. Navakka tuuli ja kuurosateet hidastivat talkoolaisten työtä ajoittain, mutta intoa ja yhdessä tekemisen iloa riitti kaikesta huolimatta. Takassa paistetut makkarat samoin kuin pullakahvit maistuivat urakan jälkeen. Mökkitalkoot jatkuvat vielä tänä keväänä grillikodan rakennustöinä sekä aitan ja ulkorakennuksen siivouksilla. Kiitos kaikille talkoolaisille jo tähänastisista!

mokkitalkoot-2-esikatselu mokkitalkoot-3-esikatselu mokkitalkoot-4-esikatselu

Niemisen kylähautausmaa kaunistui

Niemisen kylähautausmaalla pidettiin Rääkkylän seurakunnan ja kyläyhdistyksen yhteiset siivoustalkoot  maanantaina 4.6.2012.  Työt aloitettiin aamulla kello 9.00. Sadetta uhmaten paikalle saapui seitsemän kyläläistä ja kaksi seurakunnan edustajaa. Puolipäivään mennessä lukumäärältään pieni mutta terhakka joukko ehti haravoida lähes kaikki nurmikot ja varvikot. Viime syksynä leikattujen pensas- ja kuusiaitojen huoltamista jatkettiin siivoamalla niitten juurilta rikkaruohot ja irtoroskat. Työnjohtajana toimi seurakuntamestari Ilpo Hirvonen.

hautausmaatalkoot-esikatseluTöitä tehdessä keskusteltiin kesällä 2011 pidetystä seurakunnan ja kyläyhdistyksen yhteisestä hautausmaakatselmuksesta ja sen yhteydessä tehdystä kunnostussuunnitelmasta. Hyvillä mielin voitiin todeta, että  kylähautausmaallamme on jo tähän mennessä tapahtunut suuri muutos parempaan suuntaan, vaikka talkootyötä riittääkin vielä vuosiksi eteenpäin. 

Ahkeroinnin lomassa maistuivat seurakunnan ja kyläyhdistyksen yhdessä tarjoamat kahvit piirakoineen ja muine herkkuineen. Hautausmaan siistiytynyt ilme, sateen raikastama alkukesän vehreys ja hyvä tunnelma palkitsivat uurastajia tarjoilujen lisäksi.

Lämmin kiitos kaikille talkoisiin osallistuneille!

Niemisen / Kompakan koulu 100 v.

Niemisen / Kompakan koulun satavuotista (1898 - 1998) historiaa juhlittiin sanoin, kuvin ja sävelin Niemisen Urheilutalolla lauantaina 14.4.2012.

niemisenkoulu100v-08-esikatseluTilaisuus alkoi klo 13.00. Juhlan avaussanat lausui kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Kettunen. Tervetuliaisrunon ja "Arvon mekin ansaitsemme" yhteislaulun jälkeen Niemisen koulun emeritusjohtajaopettaja Jorma Rouvinen kertoi nyt jo lakkautetun kyläkoulun perustamisesta ja sen myöhemmistä vaiheista. Juhlaväki sai katsella myös Jorma Rouvisen työstämän kuvaesityksen vanhoista koulu- ja luokkakuvista. Kuvien taustamusiikkina soivat tutut koululaulut. Historiaosuuden jälkeen koulun entinen oppilas Pekka Sallinen viihdytti yleisöä soitollaan.

niemisenkoulu100v-11-esikatselu niemisenkoulu100v-12-esikatselu
niemisenkoulu100v-19-esikatselu

Juhlan toisessa osassa varapuheenjohtaja Minna Tikka haastatteli paikalle saapuneita koulun entisiä opettajia, kouluhuoltajia ja oppilaita. Muisteluja kuultiin aina 1940-luvun alusta saakka. Lahjoja ja kukkia jaettiin ja hauskoille muistoille naurettiin. Vapaissa puheenvuoroissa diakoni Erkki Mölsä kertoi elämästään ja koulutiestään evakkoperheen lapsena. Lukuvuonna 1947-48 koulussa opettajana toiminut Osmo Paalanen muisteli puolisonsa Tertun kanssa Niemisen koululla viettämäänsä aikaa. Rääkkylän kunnan tervehdyksen juhlaan toi sivistystoimenjohtaja, rehtori Rauni Ronkainen.

Kyläyhdistyksen kiitokset opettaja Jorma Rouviselle sekä yhteistyökumppaneille Niemisen Urheilijoille, Sintsin martoille ja Rääkkylän kunnalle lausui Leena Kettunen. Samassa yhteydessä vietettiin hiljainen hetki vastikään edesmenneen Niemisen / Kompakan koulu 100v.  juhlatoimikunnan jäsenen ja koulun entisen oppilaan Teppo Mikkosen muistoksi.

Juhlaosuuden päätteeksi yleisölle annettiin vauhtia Meksikon pikajunan kyydissä. Laulu oli tallenne koulun ohjelmaryhmän 1970-luvulla esittämästä lauluparodiasta.

Urheilutalon saliin oli rakennettu juhlanäyttely Niemisen / Kompakan koulun vanhoista asiakirjoista, palkinnoista, kouluvälineistä  ja kirjaston kirjoista. Yleisö sai ottaa  kirjoja muistoksi ja kotiinviemisiksi.

Juhlaan osallistui lähes seitsemänkymmentä henkilöä. Vapaan seurustelun, muistelemisten ja vanhojen koulukavereiden tapaamisten lomassa nautittiin lopuksi makoisat piirakka- ja täytekakkuykahvit.

Kylä elää! Kiitos kaikille juhlaan osallistuneille. Juhlatoimikunta

niemisenkoulu100v-04-esikatselu niemisenkoulu100v-06-esikatselu niemisenkoulu100v-14-esikatselu
niemisenkoulu100v-15-esikatselu
niemisenkoulu100v-16-esikatselu
Vasemmalta: Leena Kettunen, Jorma Rouvinen, Osmo Paalanen, Erkki Mölsä, Rauni Ronkainen

 

niemisenkoulu100v-01-esikatselu niemisenkoulu100v-02-esikatselu niemisenkoulu100v-03-esikatselu niemisenkoulu100v-07-esikatselu niemisenkoulu100v-09-esikatselu niemisenkoulu100v-13-esikatselu niemisenkoulu100v-10-esikatselu niemisenkoulu100v-17-esikatselu

Sykettä pitäjään - koko perheen toimintapäivä

Lauantaina 25. helmikuuta vietettiin Niemisen Urheilutalolla koko perheen toimintapäivää. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä seudun toimijoiden kanssa Pohjois-Karjalan Sydänpiirin Kiertävä Pysäkki, Taito Pohjois-Karjalan Taitobussi, Pohjois-Karjalan pelastuslaitos, Laiffia Landella, Sadan Megan Itä- ja Pohjois-Suomi sekä Keski-Karjalan kyläkumppani.

syketta-pitajaan-7-esikatseluTapahtuma alkoi klo 11.30. Tarjolla oli paljon mukavaa ja mielenkiintoista ohjelmaa. Tunnistettiin kotoisten järvien kalalajeja ja metsän pienriistaa, opittiin uusia käsityötaitoja, seurattiin latinalaistanssiesitystä ja tutustuttiin Kylämediapaja-ideaan. Lisäksi saatiin paljon tärkeää tietoa terveyteen ja arjen turvallisuuteen liittyvistä asioista. Ulkona sekä aikuiset että lapset saivat harjoitella alkusammutusta. Laulavat kotieläimet eli Navettajengi piti huolen hauskanpidosta laulattamalla ja tanssittamalla yleisöä.

Kyläyhdistyksen kanttiinissa nautittiin makoisat kahvit ja pullat, ja ulkona paistuivat ja maistuivat grillimakkarat. Karkkipuodista löytyi lapsille monenlaista hyvää.  Muistoksi tapahtumasta lapset saivat työstää itselleen Navettajengi Fun Club -pinssin - taisipa pinssin teko kiinnostaa aikuisiakin... Tapahtuman päätteeksi n. klo 14.30 kajautettiin yhdessä Navettajengin kanssa Karjalaisten laulu.

"Yhdessä olemme enemmän kuin yksin" - kiitos kaikille tapahtumassa mukana olleille, niin  järjestäjille kuin yleisöllekin!!

syketta-pitajaan-1-esikatseluSykettä pitäjään syketta-pitajaan-2-esikatselu syketta-pitajaan-4-esikatseluSykettä pitäjään syketta-pitajaan-5-esikatseluSykettä pitäjään syketta-pitajaan-6-esikatseluSykettä pitäjään syketta-pitajaan-11-esikatseluSykettä pitäjään syketta-pitajaan-8-esikatseluSykettä pitäjään syketta-pitajaan-9-esikatseluSykettä pitäjään syketta-pitajaan-3-esikatseluSykettä pitäjään syketta-pitajaan-10-esikatseluSykettä pitäjään

Informaatio- ja keskustelutilaisuus pohjapadon rakentamisesta Nivanjokeen

nikosoininen-esitelmoi-esikatseluPohjapadon rakentamisesta Nivanjokeen ja vesilain mukaisen yhteisön perustamisesta pidettiin Informaatio- ja keskustelutilaisuus lauantaina 5.5.2012 Niemisen Urheilutalolla. Tilaisuudessa keskustelijoina esiintyivät Janne Kärkkäinen ELY-keskuksesta, Niko Soininen Itä-Suomen Yliopiston oikeustieteenlaitokselta ja Tuovi Vaaranta Niemisen ja Sintsin Seudun Kyläyhdistys ry:stä.

Tilaisuuteen otti osaa runsas joukko rantakiinteistöjen omistajia.

Katso Niko Soinisen esitys vesilain mukaisesta yhteisöstä.