Uutisia ja tiedotteita

Venturin Kurkipuisto

simokurkiSimo Kurki soittamassa haitaria Rääkkylän Heinähupa-tapahtumassa vuonna 1975."Rääkkylän Venturissa asuva Simo Kurki, 64, veistää kivestä eläinten ja ihmisten kuvia. Hän on muutoinkin monitaitoinen mies, joka tekee melkein mitä haluaa. Kurki on monilahjakkuus ja korpifilosofi, jonka ajatuksia kuunnellessa aika lentää siivillä..." 

Näillä sanoilla kuvasi toimittaja Erkki Jormanainen maanviljelijä, kansantaiteilija Simo Kurkea sanomalehti Karjalaisessa 3.1.1988. Kurjen veistämät eläin- ja ihmishahmot ovat olleet vuosikausia hänen kotipihassaan ja pihapientareilla osin kasvillisuuden peitossa ja jalustoiltaan pudonneina. Ne saivat nyt oman paikan, kun maatilan pihapiennar kunnostettiin kiinteistön nykyisen omistajan luvalla Kurkipuistoksi. Venturin kylän väki teki pientareella raivaussavotan ja muualta kiinteistöstä löytyneitä eläinhahmoja kuljetettiin jo pientareella olleiden seuraksi. Saunarannan isokokoinen karhu ja pellon laidalla seisova paimenpoika jäävät paikoilleen, vain niiden ympärillä kasvanut risukko raivattiin pois. 

Puiston kunnostaminen on ollut venturilaiselle talkooporukalle mielenkiintoinen ja mieleinen tehtävä, sillä useimmat porukan jäsenistä muistavat Simo Kurjen naapurinaan. Talkootunteja on kertynyt tähän mennessä reilut sata. Aikaa on kulunut alueen raivaamiseen, veistosten siirtämiseen, kiinnitysten vahvistamiseen ja uusimiseen. Hahmojen puhdistaminen on ollut varovaista työtä, johon asiantunija-apua on saatu Pohjis-Karjalan museolta.

Kurkipuisto ei ole vielä valmis. Viimeistelyjä tehdään kuluvan syksyn aikana ja ensi keväänä. Kunnostamisesta aiheutuvista kuluista vastaa Niemisen ja Sintsin Seudun Kyläyhdistys ry.

kurkipuisto1kurkipuisto2kurkipuisto3kurkipuisto4kurkipuisto5kurkipuisto6